Штампа

Нешто о нама

       Основна школа "Вук Караџић" у Крњеву, као најстарија васпитно-образовна установа на селу у Србији, ове године обележава 234 година свог постојања и веома успешног рада.

       Прва школа у Крњеву почела је са радом 1779.године и једна је од најстаријих школа у Србији (према подацима од ње су старије школе у Београду 1718.године и Пожаревцу 1735.године). Школу су подигли и издржавали мештани и ђачки родитељи из Крњева и окoлних места одакле су били ученици који су похађали школу.

     Први учитељ био је «мађистар» Павле Југовић, а један од првих ученика ове школе био је Анта Протић, касније саветник и попечитељ (министар) финансија у Милошевој Србији.

     У времену од 1804-1806. године један од учитеља је био и Јован Ранчић. Ранчић је 1806. године прешао у Смедерево, и по неким подацима пренео и лицеј. Познато је да је лицеј из Смедерева касније пренет у Крагујевац, а осдатле у Београд. Тако се крњевачка школа може назвати зачетником Универзитета у Београду.

     Кроз школу су прошле многе генерације. Многи су касније постали значајне личности као што су:

-          Анта Протић, министар финансија у Милошевој Србији,

-          Стојан Ћирковић, устаник и Милошев кнежевски капетан,

-          Аранђел Илић, учитељ и свештеник,

-          Војислав Илић Млађи, син Аранђела, познати песник,

-          Коста Манојловић, композитор, академик,

-          Стаменко Ђурђевић, академски сликар и вајар,

-          Милош П. Ћирковић, официр- потпуковник српске војске, солунац, написао је приповетку «Тамо далеко», која говори о боравку на Крфу 1916. године,

-          Никола Живановић, радикал, посланик Народне скупштине, потписник Крфске декларације 1917. године,

-          Николоа Тирнанић, инжењер, дипломирао на Техничком факултету у Бограду 1909. године,

-          Миодраг- Мија Крњевац, чувени хармоникаш и композитор српских изворних песама,

-          Александар- Аца Титнанић- Тирке, један од најбољих фудбалера у Југославији и савезни селектор олимпијске репрезентације.

и бројни други.